De relatie van afwijkende mondgewoonten en de stand van de tanden


In ons gehele lichaam is het van belang dat onze spieren goed met elkaar samenwerken. Onze bewegingen verlopen dan goed en alle delen van het lichaam blijven in de juiste positie. Dat geldt ook voor onze mond. Bij alle handelingen die we met onze mond verrichten zijn veel spieren betrokken (zoals bijvoorbeeld bij kauwen, slikken en praten). De tong bestaat uit een enorm spiermassa van 8 samenwerkende spieren. Intrinsieke tongspieren zorgen voor de vormveranderingen van de tong en de extrinsieke tongspieren bepalen de positie van de tong in de mond. Een verkeerd gebruik van deze spieren kan de stand van de tanden (ook na orthodontische behandeling) beïnvloeden.

Logopedisten zijn erin opgeleid om foutief spiergebruik af te leren en goede mondgewoonten aan te leren. Wanneer de mondspieren verkeerd bewegen, is logopedie nodig om het gereguleerde gebit in de goede stand te houden.


Wat zijn nu juist afwijkende mondgewoonten?

Open mondgedrag

We spreken van open mondgedrag als de lippen steeds geopend zijn. Vaak ligt de tong dan slap tegen of op de ondertanden en is er mondademhaling. De zware slappe tong kan de tanden naar voren duwen en de lippen geven dan geen druk terug.


Foutieve slikgewoonten

Bij een verkeerde manier van slikken wordt de tong krachtig tegen de tanden geduwd. Het gevolg is dat de tanden weggedrukt worden (naar voren of opzij) en dat er een open beet kan ontstaan.


Foutieve spreekgewoonten

Als de tong gewend is om steeds de tanden te raken (in rust en tijdens slikken), zal dit ook tijdens het spreken gebeuren. Vooral bij de apico-alveolaire klanken (t,d,n,l,s,z) zal de tong naar voren komen. Soms is dit goed hoorbaar, bijvoorbeeld bij slissen.


Duimzuigen/vingerzuigen

Duimzuigen is eveneens een mondgewoonte. Als er tijdens de logopedische behandeling nog sprake is van duimen, zal hier zeker aandacht aan besteed worden. Duimen zal onmiddellijk worden afgeleerd voor een gunstige prognose van de therapie.


Hoe verloopt zo'n behandeling bij een logopedist?

Een behandeling omvat gemiddeld 7 tot 14 sessies van circa 30 minuten, eerst wekelijks en daarna met langere tussenpauzes. Na afloop van de behandeling zal de generalisatie van de therapie gecontroleerd worden aan de hand van follow up consultaties.


De eerste keer bekijkt de logopedist de mondfuncties, de gebitsstand, de totale houding en de spierkracht van de mond- en kaakspieren. Tot slotte gaat ze na of er afwijkende mondgewoonten aanwezig zijn. Afhankelijk van deze onderzoeksgegevens wordt de behandeling bepaald. Tijdens de therapiesessies worden er oefeningen meegegeven om de tong, lippen en kaken te trainen en de juiste spierbalans te vinden. De therapie kan enkel succesvol zijn bij voldoende motivatie van de patiënt.

(bron: omft cursus Peter Helderop)Vragen of opmerkingen?

Stuur gerust een mailtje!


Anouk


0 keer bekeken

NOG VRAGEN? NEEM CONTACT OP.

vocallogopedie@gmail.com       +32 (0)479 688 853       

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

© 2017 Vocal Logopedie - Alle rechten voorbehouden