Straw phonation


Alle gekheid op een stokje maar hoe zit dat nu met die rietjes? Ik zie veel vragen verschijnen over het soort rietjes, de lengte, de dikte...

Ik geef je graag wat meer uitleg!


Wat is straw phonation?

Het is een oefening waarbij we klank maken door een rietje. Het is een onderdeel van een reeks SOVT-oefeningen of Semi-Occluded Vocal Tract. Dit betekent letterlijk: half gesloten spraakkanaal.


Wat is het effect van straw phonation?

Aangezien de mond slechts gedeeltelijk gesloten is, zal er meer druk zijn in het spraakkanaal boven de stembanden (supraglottische ruimte). Hierdoor zal de vibratie van de stemplooien makkelijker verlopen. Het faciliteert een ontspannen, laag strottenhoofd indien het juist wordt uitgevoerd.


Waar moet je op letten?

De lucht mag enkel door het rietje gaan (klankprojectie!). Er mag geen lucht ontspannen via de mond of neus. Probeer te focussen op een lage, ontspannen positie van het strottenhoofd.

De keuze van het rietje is afhankelijk van het doel van de oefening. Hoe dunner het rietje, hoe meer druk er noodzakelijk is om geluid te produceren. Een goede stemtechniek is dan uiterst belangrijk. Start met een rietje dat voor jou comfortabel aanvoelt.


Voor meer informatie:Anouk

0 keer bekeken

NOG VRAGEN? NEEM CONTACT OP.

vocallogopedie@gmail.com       +32 (0)479 688 853       

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

© 2017 Vocal Logopedie - Alle rechten voorbehouden