Nog vragen? neem contact op!

vocallogopedie@gmail.com       +32 (0)479 688 853       

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

© 2017 by Anouk De Vleeschhauwer. Proudly created with Wix.com

Om goed te kunnen kauwen en slikken moeten de spieren van de lippen, tong, kaak, keel en het strottenhoofd goed functioneren. Als dat niet zo is, kunnen problemen ontstaan zoals verslikken en moeite met kauwen en met eten en drinken. 

Omdat u problemen heeft met slikken, krijgt u aangepast eten en/ of drinken. Uw logopedist adviseert u over wat u mag eten en drinken. 

Slikstoornissen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Het kan misgaan bij de aansturing van de spieren of door plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmeren. Er zijn veel oorzaken mogelijk, we noemen hier enkele.

Problemen met de aansturing van de spieren ontstaan door een afwijking of beschadiging van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld: na een beroerte, bij een spierziekte of na een hersenoperatie.

Voorbeelden van plaatselijke beschadiging of belemmering zijn: gebitsproblemen, stijve en stugge keelspieren na bestraling of operaties in de mond en keel.

Daarnaast is het mogelijk dat het slikken door ouderdom verslechtert. Uw spieren worden zwakker, waardoor u het eten minder goed kunt kauwen en doorslikken. 

Ook door medicijnen kunt u problemen krijgen met slikken. Sommige medicijnen zorgen namelijk voor een droge mond of sufheid. Tot slot kunnen ook stress en angst leiden tot problemen met slikken.